Найбагатший асортимент альтернативних маніпуляторів сьогодні доступний серед вертикальних мишок. А ось трекболів та трекпадів поки що відчутно менше. Але загалом чітко простежується тренд підвищення уваги до здоров'я людей, які працюють за комп'ютерами. Тому таких аксесуарів, напевно, ставатиме лише більше.

Що за тунельний синдром? Мишка – це зручно, хіба потрібно заново винаходити велосипед?

Звичайна мишка – звичний, часто доступний, максимально зрозумілий, дуже комфортний в експлуатації маніпулятор. Тут є як симетричні варіації, так і моделі для шульги, різні інші фішки ергономіки, на кшталт перфорованого корпусу. А набір додаткових функцій і можливостей здатний задовольнити навіть найвибагливішого користувача.

Але при тривалій експлуатації мишки, а також не зовсім правильному положенні кисті щодо передпліччя, згодом не виключені певні захворювання, які вже називають професійними для програмістів, кіберспортсменів, офісних працівників, загалом усіх, хто щодня працює за ПК. Насамперед мова про синдром зап'ясткового суглоба він же карпальний тунельний або просто тунельний.

Що це за патологія? Це неврологічне захворювання, при якому відбувається здавлювання нерва у каналі зап'ястя. У зв'язку з ним з'являються скарги на біль у кисті та/або оніміння пальців. До інших ознак тунельного синдрому належать:

  • відчуття печіння або поколювання в кисті;
  • порушення рухливості пальців;
  • слабкість руки.

Так, є дослідження, згідно з якими у кожного шостого працівника, який проводить за ПК цілий день, діагностується синдром зап'ясткового суглоба. При цьому основною причиною вважається положення кисті з мишкою по відношенню до передпліччя – сильне розгинання (більше 20%), згинання або поворот ліворуч або праворуч. Саме через це підвищується ймовірність защемлення нерва у зап'ясті та поява хворобливих симптомів.

На зображенні показано, яке положення зап'ястя тільки небажане для користувача.

Ще через тривалу роботу із застосуванням звичайної мишки можуть виникати й інші проблеми із зап'ястям, наприклад тендиніт, тобто запалення сухожиль, які розташовані в цій частині руки.

Що робити, якщо через комп'ютерну мишку болить кисть?

Найкращою профілактикою проти захворювань зап'ястя для тих, хто працює за ПК, вважаються різні вправи – нескладна гімнастика для кистей. Як правило, достатньо робити перерву кожні кілька годин та спеціальну розминку, а саме:

  • стискати та розтискати кулаки;
  • робити обертальні рухи зап'ястями в різні боки;
  • з'єднувати руки в замок та рухати пальці;
  • скласти долоні і також виконувати різну жестикуляцію;
  • потрясти пальцями, з'єднати великий та вказівний тощо.
Зовсім нескладні вправи знижують ризик тунельного синдрому, але важливо їх регулярно робити.

Також можуть використовуватися зігрівальні компреси, масажі, медичні шини для фіксації променево-зап'ясткового суглоба. А за запущеної патології не обійтися без медикаментів чи навіть оперативного втручання.

Оскільки профілактика та лікування потребує певної системності та самодисципліни, то найчастіше набагато простіше і доцільніше відмовитися від «основного знаряддя праці» користувача ПК на користь альтернативних маніпуляторів. Це може бути вертикальна мишка, трекпад чи трекбол. Всі їх об'єднує відсутність небажаного вигину в зап'ясті при експлуатації, який і загрожує утиском нерва. Розберемо особливості, плюси та мінуси кожного з варіантів.

Вертикальна мишка

Напевно, найкраща мишка від тунельного синдрому – це вертикальний маніпулятор. Вже з назви зрозуміло, що тут робоча поверхня (дві основні кнопки та коліщатко) повернені на 90 градусів. Іншими словами, вони розташовані не горизонтально, як у класичних моделей, а вертикально. В результаті кисть під час роботи за ПК знаходиться в позиції, ніби ви простягли її для рукостискання. А ще практично в такому ж положенні ми всі тримаємо олівець або морозиво-ріжок.

Положення зап'ястя з вертикальною мишкою виключає затискання нерва.

Такі мишки, від яких не болить кисть — старожили ринку маніпуляторів, тобто випускаються досить давно. Однією з найпопулярніших моделей є Logitech Lift Vertical Ergonomic Mouse, яку важко назвати бюджетною. Але, припустимо, у бренду Trust справді чимало варіантів на вибір із приємними цінниками.

Плюси вертикальних мишок:

  • ефективна профілактика тунельного синдрому зап'ястя;
  • гідний асортимент у різних цінових категоріях та з варіативними функціями, включаючи, наприклад, підсвічування або програмовані кнопки ;
  • швидка адаптація. Принципи роботи не змінюються – плутанини з натисканнями точно не буде, адже по суті все залишається, як із звичайною мишкою, тільки кисть переведена у вертикальну площину.

Мінуси вертикальних моделей:

  • малий вибір варіацій для шульг;
  • для коректної експлуатації (особливо на етапі звикання) потрібна велика рівна робоча поверхня – простір для рухів всією рукою;
  • не найкращий вибір для ігор, особливо стрілялок (хоча деякі користувачі, навпаки, відзначають зручність у шутерах);
  • через велику висоту мишку простіше випадково зачепити і скинути на підлогу.
Зручність експлуатації вертикальної мишки прямо залежить від того, наскільки добре лягає великий палець.

Кому підійде вертикальна мишка? Тут говоримо не про тих, хто хоче уникнути тунельного синдрому (що очевидно), а про найкращі сценарії застосування. Вертикальна модель — гарний вибір для офісних працівників, копірайтерів, редакторів та інших професіоналів, які виконують різноманітні операції (набір та копіювання тексту, серфінг у мережі тощо). Для геймерів такий маніпулятор не дуже підходить, хоча за наявності великого столу, швидкі та точні рухи виконувати можна (як мінімум, випробувати таку модель у справі ігроманам варто). Для графічних дизайнерів різниці між вертикальною та горизонтальною мишками майже не буде.

Трекбол

Наступна альтернатива звичайної мишки, від якої не болить зап'ястя та кисть – це трекбол. Тут для управління курсором застосовується спеціальна кулька, яку потрібно обертати пальцем у потрібному напрямку. Фактично це перевернута кулькова мишка (якщо ви з тієї категорії користувачів, які застали такі маніпулятори). Хоча тут за рухи сфери відповідає, звичайно ж, оптика.

Класичний трекбол однаково підходить і правшам, і шульгам.

На відміну від звичних маніпуляторів, трекбол не потрібно рухати по столу. Практично вся робота виконується пальцями. Відповідно, експлуатація пристрою виключає рухи плеча та передпліччя, що при тривалих сесіях знижує втому та може мінімізувати ризики синдрому зап'ястного каналу.

Варто відзначити, що у продажу зустрічаються як симетричні трекболи, на зразок Kensington SlimBlade Trackball, так і суміщені зі звичайними мишками моделі – кулька розташовується збоку – для роботи великим пальцем, як у Logitech ERGO M575 Wireless Trackball. Останні можуть спростити і прискорити звикання до нового способу взаємодії з ПК. Загалом асортимент трекболів не дуже великий.

Плюси:

  • знижує втому руки при тривалій роботі;
  • не потребують багато місця на столі;
  • здатні забезпечити як високу точність, так і швидкість руху курсора;
  • наявність комбінованих пристроїв – звичайна мишка + трекбол.

Мінуси трекболів:

  • невеликий асортимент, особливо серед комбінованих моделей для шульг;
  • до використання доведеться досить довго звикати (якщо це не гібридне, поєднане з мишкою рішення);
  • малювати рівні лінії кулькою набагато складніше, ніж звичайним маніпулятором;
  • неправильно згинати кисть можна і тут, тобто 100% гарантії захисту від тунельного синдрому немає;
  • в комбінованих моделях сильно зростає навантаження на великий палець, що при тривалій експлуатації загрожує розвитком артрозу.
Освоїти гібридний трекбол вийде швидше, але й навантаження на великий палець тут великі.

Кому підійде трекбол? Насамперед графічним редакторам, тим, хто займається 3D-моделюванням та працює з ПЗ, в якому важливе точне позиціонування. При готовності адаптуватися вони здатні зацікавити розробників і тих, хто працює з текстом. Існує думка, що для ігор ці пристрої не підходять. Але це спірне твердження. Дуже швидко переміщати курсор на великі відстані трекбол дає змогу, а досвідчені геймери вважають, що ця особливість може бути конкурентною перевагою. Якщо готові вчитися, пробувати в іграх ці маніпулятори варто.

Трекпад

Ще одним альтернативним маніпулятором є трекпад – сенсорна панель, яка дає змогу переміщати курсор пальцями. Тут також є кнопки для кліків або підтримуються різні варіанти взаємодії – постукування, торкання кількома пальцями, свайпи, жести. Зовнішній трекпад по суті – це те саме, що тачпад на ноутбуці.

Як і трекбол, цей маніпулятор не потрібно переміщати, тобто робота передпліччя не потрібна. Другий ергономічний момент – це невелика товщина (а часом ще й наявність незначного нахилу), завдяки чому зап'ястя займає зручне положення без екстремальних згинів у суглобі, що покликане знизити ризик тунельного синдрому. Разом з тим, якщо стіл буде занадто високим або низьким, або трекпад використовується на колінах, положення кисті, ймовірно, все одно виявиться неправильним.

Трекпад мінімізує навантаження на руку, якщо стіл оптимальної висоти, а рука не звисає.

Лідером ринку даних пристроїв є компанія Apple, що пропонує три покоління «магічних» моделей з підтримкою управління жестами, включаючи Magic Trackpad 3.

  • Плюси трекпада:
  • знижує втому руки при тривалій роботі;
  • підходить для використання на будь-яких поверхнях;
  • досить швидке освоєння, якщо ви на «ти» з тачпадом лептопа;
  • широка функціональність у тандемі з iMac;
  • зручний для обробки фотографій та базового малювання.

Мінуси трекпада:

  • невеликий загальний асортимент;
  • поступається графічним планшетам за функціональністю;
  • Зазвичай гірше інших маніпуляторів під час операцій типу «затиснути і перетягнути».

Кому підійде трекпад? Наприклад, графічним дизайнерам, тим, хто займається обробкою фотографій та взаємодією з різним професійним ПЗ. Грати тут точно не дуже зручно, як і, наприклад, працювати з текстами.

Трекпад не обов'язково заміна, він буде непоганим доповненням мишки.

На завершення варто відзначити, що максимально універсального маніпулятора на заміну звичайної мишки поки що не придумано. Невипадково «класика» залишається затребуваною, незважаючи на те, що з моменту її винаходу минуло понад 40 років.

Альтернативні рішення, доступні сьогодні, не позбавлені слабких місць, особливо помітних в окремих сценаріях застосування. Але щоб уникнути болю в кисті, попередити або знизити симптоми карпального тунельного синдрому, можна поєднувати різні маніпулятори, описані в цій статті. Наприклад, при ретушування фотографій чудово зарекомендували себе трекпади, у повсякденній роботі зручна вертикальна мишка, а, припустимо, у деяких іграх або для 3D-моделювання підійдуть трекболи. Плюс будь-який перерахований девайс можна експлуатувати в парі з класикою.